Waar komt het kinderfestival vandaan?

De dag van het kind is uitgeroepen door Mustafa Kemal Ataturk; de grondlegger van het moderne Turkije op 23 april 1920. Ataturk zag dat de kinderen van vandaag, de leiders zijn van de toekomst. Hij vond onderwijs dan ook heel belangrijk. In 1979 maakte Unesco van 23 april een internationaal kinderfestival. In landen waar 23 april geen vrije dag is wordt het vaak in een weekend in de buurt van 23 april gevierd. In Weert vieren we het internationale kinderfestival vandaag al voor de 38ste keer. Al vanaf 1987, 10 jaar nadat 23 april was uitgeroepen tot een internationaal kinderfestival. Hoe mooi is het dat wij dat vandaag mogen doen op 5 mei, de dag waarop Nederland de bevrijding viert van de Tweede Wereldoorlog, terwijl Turkije op 23 april de nationale bevrijdingsbeweging na de Eerste Wereldoorlog herdenkt. 

Kinderen zijn vandaag de baas!

Ataturk vond onderwijs en wetenschap heel belangrijk. Als leiders het eens zijn over wetenschappelijke feiten, kunnen ze ook verstandige beslissingen nemen. Hij vond het ook heel belangrijk om alle talenten te benutten. Misschien zitten er vandaag kinderen in deze zaal die mee willen denken over hoe de toekomst er uit moet zien. En als dat zo is, zijn ze van harte uitgenodigd om contact op te nemen met een van de raadsleden uit jouw gemeente.

Maar er zijn natuurlijk ook kinderen met andere talenten en daar kunnen we vandaag van genieten. Sommige kinderen laten zien hoe goed je kunt zingen, dansen, dichten, rappen of breakdancen. Je kunt je ook laten schminken en smikkelen van allerlei internationale lekkernijen. 

De opkomst was geweldig en de middag werd een groot feest voor jong en oud!